Kunming & Yunnan Nationalities Village (osa 2)


Tunsin hieman haikeutta lähdön hetkellä Hongtudissa, mutta toisaalta oli kiva lähteä tutustumaan Kunmingiinkin. Yllätyksekseni bussi todella saapui, ja vieläpä 9:50 kuten sovittu, ellei jopa hieman aikataulusta edellä! Paluumatka tuntui kestävän ikuisuuden ja jossain vaiheessa seisoimme ruuhkan takia täysin paikallammekin pitkän aikaa. Lopulta pääsimme perille ja hyppäsin heti ensimmäisen metropysäkin luona kyydistä, ennen siis varsinaista päätepysäkkiä eli Kuming North Bus Stationia. Kunmingissa on vain muutama hassu metrolinja ja metrokartta muistuttaa epäilyttävästi Helsingin vastaavaa. Eksyminen oli siis lähestulkoon mahdotonta, vaikka Kiinassa on muutenkin aina melko helppo suunnistaa metroissa. Jäin pois Green Lakea lähimmällä asemalla ja nappasin tienvarresta taas Mobiken, jota en kyllä voi liikaa kehua. Mikä loistava keksintö, koska sovelluksen ansiosta minulla on käytössäni käytännöllisesti katsoen "ilmainen" pyörä, missäpäin Kiinaa sitten olenkaan. Kunmingissa Mobike olikin minulla kovassa käytössä, ja se helpotti kovasti kaupungissa liikkumista. Hostellikin löytyi nopeasti ja vaivattomasti ihan Green Laken kupeesta, ja kuinka ihana pieni paikka se olikaan! Hurmaannuin heti ihan totaallisesti, ja ellei velvollisuudet olisi odottaneet minua Shenzhenissä, olisin heti ensi-istumalta jäänyt hostellille ainakin viikoksi lisää. Ihmettelinkin, kun sisäänkirjautumisen yhteydessä respan sujuvasti englantia puhuva ystävällinen kiinalainen nuorimies kehotti minua sanomaan heti, mikäli haluan jäädäkin suunniteltua pidemmäksi aikaa. Tässä paikassa majoituksen pidentäminen oli enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta valitettavasti itse jouduin tyytymään vai alun perin varaamaani yhteen yöhön. Lost Garden oli ehdottomasti yksi viihtyisimmistä, siisteimmistä ja ystävällisimmistä hostelleista missä olen Kiinassa ollut, ja lisäksi sen sijainti oli täysi kymppi. No, sanomattakin on varmaan selvää, että suosittelen hostellia ihan kenelle vain, joka suunnittelee matkustavansa Kunmingiin...













Suuntasin ensi töikseni Green Lakelle, joka oli siis 2 minuutin kävelymatkan päässä hostellilta. Kyseessä oli ehkä enemmänkin puisto kuin järvi, mutta siellä oli melko kaunista ja paljon nähtävää; tanssivia mummoja, paikallisia pukeutuneena perinteisiin asuihin, erikoisia herkkuja ja hauskoja yksityiskohtia kuten kivinen kissapenkki. Green Laken jälkeen otin jälleen Mobiken alleni ja poljin kohti Old Streetiä, joka pienen poukkoilun jälkeen löytyi. Harmillisesti juuri "pääkatu" oli remontissa, mutta näkemistä riitti sen ympärilläkin. Tästä paikasta pidin, sillä se oli aidosti vanha ja ränsistynyt ja kunnostamaton, toisin kuin monet muut "old townit" Kiinassa, jotka on rakennettu uudelleen moneen kertaan. Kyseisellä alueella oli myös lemmikkimarkkinat ja jos jonkin sortin elukkaa myynnissä. Eläimiä kävi suuresti sääliksi, mutta minkäs teet. Maassa maan tavalla. Yritin pitkään etsiä hostellin suosittelemaa ravintolaa, mutta lopulta päädyin toiseen kun sitä ei vain löytynyt mistään. Kaikkialla ruoka oli kyllä todella hyvää ja tämäkin ateria erittäin maukas ja kaiken lisäksi edullinen. 







Green Laken eteläinen portti





Kyltit oli monessa paikassa Kunmingissa kirjoitettu monilla eri kielillä.








Tämän kojun edessä oli pitkä jono joten päätin itsekin maistaa, 3 yuanilla sai leipäsen jonka
sisällä oli makeaa mustaa tahnaa, liekö seesaminsiemenistä tai jostain muusta vastaavasta tehty.



Xi Jinpingin vaatekauppa

Kommunistisen puolueen H&M

Tämän verstaan katosta roikkui yksittäisiä valotaulu-kirjoitusmerkkejä, jotka näyttivät
minun silmääni todella kiehtovilta. Mikä lie mahtoi olla heidän bisneksensä...








Pentu ostoskorissa




Marketilla myytiin myös kasveja, tässä miniruukkukasveja joka lähtöön.


Nämä kissanpennut olivat hädin tuskin viikon vanhoja... :(




Poika silitti oravaa.






Värjättyjä tipuja valmiissa häkeissä.





Kiinassa mies-mallinuketkin ovat XS-kokoisia


Green Lake illalla
Toisena ja viimeisenä päivänä Kunmingissa lähdin heti aamusta katsastamaan Yuantongin temppelin, joka oli melko lähellä hostelliani. Kyseinen temppeli on kuuluisa budhalaistemppeli Yunnanissa. Sisäänpääsymaksua en muista, muttei se mikään kovin iso ollut, muutama hassu RMB. Taisipa sisäänpääsy olla jopa alennuksessa pyhäpäivän ansiosta. Temppeli oli kaunis ja rankkasin sen heti yhdeksi kauneimmista, missä olen Kiinassa käynyt. Temppeliä kierrettyäni minut bongasi yksi vanha kiinalaismies, joka kovasti yritti tehdä minun kanssa tuttavuutta. Kerran jo luulin pääseeni hänestä eroon, mutta juuri kun olin poistumassa temppelialueelta, bongasi hän minut porteilta ja halusi välttämättä kanssani lounaalle. Kielloista huolimatta pappa oli todella sinnikäs, ja lopulta suostuin lunaalle kadun varteen pikku nuudelipuotiin, jonka ruoka oli todella hyvä. Pappa ei tietenkään puhunut yhtään sanaa englantia ja sen vähän mitä keskustelimme, keskustelimme kiinaksi. Pappa halusi käydä kanssani vielä Green Lakellakin ja tunki melkein hostelliin sisälle asti, kun sanoin että minun on palattava takaisin tekemään check outtia. Ihan hyväntahtoiselta ja vilpittömältä hän vaikutti, mutta mitälie tahtoi. Mielenkiintoinen, mutta hieman kuumottava tilanne. Harmi kun Kiinassa saa aina pelätä tulevansa huijatuksi, kun paikalliset yrittävät ottaa kontaktia...






Löysin lähikioskista ihan mahtavaa jugurttia, ensimmäistä kertaa Kiinassa ollessani söin
jugurttia mikä maistui samalta kuin Suomessa!






















Pappa tilaa ruokaa

Ruoka oli hyvää!
Päivän ohjelmanani oli lähteä bussilla katsomaan Dianchi Lakea, ja tähän hyvä spotti oli Haigeng Park. Lähdin puistoon hostellin ohjeiden mukaisesti ajamalla ensin parin kilometrin matkan bussipysäkille pyörällä. Bussipysäkillä juttelin yhden mummelin kanssa joka neuvoi minulle toisen bussipysäkin ja bussilinjan, jolla Haigengiin pääsi. Niinpä hyppäsin bussiin toiselta pysäkiltä, ja bussissa rupesin miettimään jos sittenkin raaskisin rahallisesti mennä Yunnan Natinalities Villageen, joka oli Haigengin kupeessa. Aikaa minulla oli, sillä kello oli vasta puolilla päivin ja lentoni lähti myöhään illalla. Jäin yhtä pysäkkiä ennen Haigengia, Yunnan Nationalities Villagen kohdalla, ja etenin virran mukana. Lipunmyynti oli melko huomaamaton ja "kylän" sisäpuolella. Alueelle siis mentiin ensin porttien läpi, sitten käveltiin "vanhan" kaupungin läpi jossa tietysti myytiin kaikkea maan ja taivaan välillä. Yksi näistä puodeista oli lipunmyyntipiste. Ilokseni sain huomata, että normaalin n. Y90 sisäänpääsymaksun sijaan Maydayn ansiosta lipun hinta oli vain Y70. Säästö se on pienikin säästö! Porttien jälkeen puistossa oli eri Yunnanin provinssissa asuvien vähemmistöjen kyliä, joissa demonstroitiin heidän elintapojaan, kulttuuriaan, uskontoaan ja niin edelleen. Paikka oli hyvin mielenkiintoinen ja kierrettävää olisi riittänyt. Itse kiersin Travel China Guiden suosituksen mukaisesti, ja siinä tuli kyllä aika tehokkaasti kierrettyä koko puisto. Joitain esityksiäkin onnistuin näkemään, mikä oli kiva lisä. Jostain syystä YNV:ssa oli norsuja, joilla sai ratsastaa ja jotka oli kytketty jaloistaan kiinni maahan ihmisten pällisteltäväksi. Joku norsushow'kin paikan päällä oli, mutta sen jätin suosiolla välistä. En oikein tajunnut norsujen ideaa. Aina ei kinkeille kulttuuri riitä, vaan pitää olla aktiviteetteja. Huoh.






Tiibet


































Lampaanlihatikkuja... Nam!


Kappas! Mitä löytyikään...




















Lion dances -show
















YNV:n jälkeen poljin vielä Haigeng Parkiin, johon oli parin minuutin matka (n. 10 min kävellen). Puisto oli tupaten saakka täynnä, eikä se ollut oikeastaan yhtään niin hieno kuin olin odottanut. Istuin hetken portailla ja katselin likaista järveä ja kiinalaisia jotka pyörivät siinä, ja lähdin takaisin bussille. Olin todella iloinen, että olin päättänyt viettää päiväni Yunnan Nationalities Villagessa Haigeng Parkin sijaan. Ennen lentokentälle lähtöä kävin vielä syömässä kuuluisassa Brothers Jiang -ravintolassa, joka on ketju Kunmingissa, joka tarjoilee Yunnanilaista ruokaa. Ruoka oli todella hyvää! Lentokenttäbussi lähti Xiyi-hotellin edestä ja maksoi parikymppiä.





Kunmingista jäi todella kiva fiilis, ja menisin sinne ehdottomasti uudelleenkin käymään! Olisin mielelläni käynyt myös muissa Yunnanin kaupungeissa, mutta ne pitää jättää seuraavaan kertaan. Suosittelisinko Kunmingia? Ehdottomasti!

Mahtava auringonlasku Kunmingin lentokentällä.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Hienoja , värikkäitä kuvia, mutta noi eläinkuvat....pistäää niin vihaksi! Niin Kiinaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Kunming oli kyllä ihanan värikäs paikka. Ei paljoa tarvinnut filttereitä kuviin... :) Oli surullinen paikka tuo eläinmarketti, mutta minkäs sille voi. Tekis mieli ostaa ne kaikki mutta siinähän vaan tukisi niiden toimintaa.

      Poista

Flickr Images